По качеството на пътищата България заема 93 място

г. Автор
пътища

За поредна година сме в последните позиции в класация за качеството на пътищата.

В новия рейтинг Global Competitiveness Index, който ежегодно се изготвя от Световния икономически форум, България заема едва 93-а позиция.

В класацията са включени общо 137 държави. С по-качествени пътища и магистрали от нас са държави като Никарагуа (54), Пакистан (76), Гана (78), Ботсвана (80), Хондурас (81), Сенегал (83), Танзания (90) и още редица екзотични държави. От максималните 7 точки България получава 3,4. С толкова са оценени още Виетнам и Уганда.

Непосредствено след нас са Уругвай, Аржентина, Етиопия.
Най-добрите пътища в света според Global Competitiveness Index са в Обединените арабски емирства, следвани от Сингапур и Швейцария.
Много от държавите, които изпреварват България в рейтинга за качеството на пътищата, присъстват в списъка на най-бедните страни в света за 2017 г., което е още едно показателно и не в наша полза сравнение. Такива държави са например Сенегал, Мали и др.

В сравнение с държави от бившия соцлагер като Хърватия, Естония, Унгария, Армения и Албания също сме по-назад. Те доста по-успешно влагат средствата, привлечени от инфраструктурните проекти. Трябва да отбележим обаче, че изпреварваме Румъния, Латвия, Молдова. От съседните държави сме с малко пред Сърбия (100), която допреди няма и две десетилетия бе част от военен конфликт, но сме доста след Турция (30) и Гърция (44).
putishta
В десятката на отличниците влизат Хонг Конг, Холандия, Япония, Франция, Португалия, Австрия, САЩ.

Доброто класиране на Португалия не може да бъде незабелязано, която е най-бедната сред останалите държави от топ 10. Тя изпреварва страни като Германия, Испания, Швеция, Норвегия, Катар, Люксембург и др. държави с развита икономика и висок стандарт на живот.Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *