По-малко чуждестранни инвестиции в строителния сектор

г. Автор
строителство

Докато преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор се увеличават с 1 млрд. за година, тези в строителния сектор намаляват. Това става ясно от предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Към 31 декември 2022 г. вложенията възлизат общо на 29,251 млрд. евро по текущи цени. През 2022 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 12,8 млрд. евро. Следва секторът на услугите с 6,8 млрд. евро. Чуждите вложения в строителството обаче намаляват с 0,4%.

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 27,4 млрд. лв. или с 4,4 млрд. лв. повече спрямо 2021 г.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектора на индустрия (с изключение на строителството) – 7,1 млрд. лв., следван от сектора на услугите – 6,9 млрд. лв.

Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 0,5 пункта в сравнение с предходната година и достига 34,9 на сто.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *