Почти няма строителен обект, по който да няма аванс

г. Автор
строителен обект

Камарата на строителите в България споделят, че почти няма строителен обект, по който да няма аванс. Авансовите плащания са гарантирани или като застраховка, или под формата на изпълнение на работа.

Това заяви пред медии председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България /КСБ/, цитиран от БТА.

„Колкото по-бързо се правят проектите и предпроектното проектиране, толкова по-евтино излиза даденият обект. По метода инженеринг се правят 60-70% от частните проекти, защото един човек отговаря за всичко. Камарата и нашите членове не бягат от отговорност. Нашите магистрали са най-добрите, но са едни от най-евтините“, уточнява Терзиев.

Около 600-700 милиона лева в момента се дължат на строителни фирми от държавни поръчки. Председателят допълва: „Когато се издаде фактура с ДДС, след две седмици това ДДС се дължи, без значение дали работата е платена на фирмата. Но освен данъка, строителят дължи и пари за заплати и други разходи“.

Изпълнителният директор на строителната камара – Валентин Николов също изказа мнението си по въпроса за инженеринга, което властта възприема като кражба и търси начини да бъде забранен. Той коментира, че инженеринга е нормална търговска практика в цяла Европа, а в България излиза, че тези, които работят по този метод са крадци и всички архитекти са престъпници и надписват сумите в проектите.

Николов коментира, че в момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството има фактурирани и неактувани 1 млрд. лв. от държавни общински поръчки. Той допълни, че работата във ВиК сектора е изцяло спряна, както и работата по магистрала „Хемус“.

Неотдавна, в сутрешния блок на Нова ТВ, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова заяви,  че строителството на магистралата не е спряно.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *