Подпомагат санирането чрез Фонда на фондовете

г. Автор
sanirane-blokove

Саниране на еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития чрез нисколихвено кредитиране са част от инвестиционните направления за подкрепа чрез финансови инструменти в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съобщи БТА.

Това е станало известно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е участвала в конференция на тема „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж“, съобщиха от ведомството. Зам.-министър Николова е уточнила, че мярката цели внедряването на мерки за енергийна ефективност в частни еднофамилни жилища и общежития, намиращи се в 39 града. Това е шанс да се обновят сгради, които на този етап не са обект на финансиране по други програми, е обяснила заместник-министърът.

В новия програмен период до 2020 г. по ОП „Региони в растеж“ е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн.лв. Той ще се разпределя под формата на инвестиции, чрез три фонда за градско развитие. Очаква се до края на октомври фондовете да бъдат избрани, а още през ноември, или до края на годината, да може да се кандидатства с проектни идеи. С проекти могат да кандидатстват не само общини и министерства, но и църквите, частни инвеститори, публично-частни партньорства, е посочила Николова.

Инвестиционните направления за подкрепа чрез финансови инструменти са в енергийна ефективност, обновяване на градска среда и зони с потенциал за икономическо развитие, градски транспорт, спортна и културна инфраструктура, туризъм и културно наследство. „Всеки проект, който генерира приходи може да получи нисколихвено финансиране и да се реализира. Ние даваме възможност дори на частни инвеститори да имат шанс да сбъднат своите мечти“, е отбелязала зам.-министър Николова.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *