Получаваме скицата за имота си по куриер

г. Автор
skiza

Скицата си за имот ще може да получаваме по куриер, ако е поръчана онлайн. В момента това е възможно само в Ловеч, но след около седмица от тази услуга ще може да се възползват и потребителите в София. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков. И поясни, че след изработката тя ще се доставя на предварително заяви адрес и час. Той посочи още, че електронното заявление освен, че спестява време е и с 30% по-евтино. Например скицата за имот, издаде за максимално краткия срок 3 дни ще стрива около 14 лв., а за 7 дни – 7 лв.

Именно скицата за имот е една от най-търсените услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Само в София от началото на годината са издадени над 4500 броя, а дневно с столицата се получават по близо 400 заявления. Общо за първите месеци на 2017 г. в София са подадени над 33 000 заявления за предоставяне на услуги от агенцията, това прави 6800 документа месечно. За сравнение през миналата година заявленията са били 70 хил. Освен скиците за имот са издадени 4800 схеми за самостоятелни обекти в сгради, над 3000 удостоверения, в това число удостоверения за приемане на проекти за изменения на кадастралната карта и кадастралния регистър, и други. Само 3080 заявления са подадени чрез електронния портал, а 619 са заявените от нотариуси с електронен подпис.

От днес работи изнесено работно място за предоставяне на кадастрални услуги на граждани работи на ул. „Сердика“ № 5. Двама служители вече приемат заявленията за предоставяне на услуги. До края на следващата седмица изнесен офис ще заработи и на ул. „Кракра“ № 3 в София. В столицата вече работят още четири изнесени работни места – в районните администрации „Нови Искър“, „Надежда“, „Люлин“ и „Подуяне“, а до края на следващата седмица такова ще заработи и в район „Илинден“.

За облекчаване на гражданите се предвижда да бъде внесено предложение за отпадане на удостоверението за наличие или не на кадастрална карта, заяви още Нанков. Той поясни, че в момента това се изисква от нотариусите, а издаването му стрива 20 лв. По думи му това ще отпадне защото справката може да се направи безплатно на Кадастрално-административната информационна система на сайта на агенцията. Кадастралната карта е електронна и общодостъпна, посочи още министърът. И уточни, че тя показва местата с кадастър в страната, като стига до ниво имот и от нея може да се получава информация за сградите, обърна внимание министърът.

С безплатен достъп може да се провери как е отразена информацията за даден имот в кадастралната карта, като при наличие на грешки поправката може да се заяви по електронен път, допълни заместник-министър Йовев.

До края на следващата година трябва да приключи преобразуването на данните от картата на възстановената собственост на земеделските земи в кадастралната карта, стана ясно от изпълнителния директор на АГКК инж. Михаил Киров. Тогава се очаква покритието на кадастралната карта да достигне 90%.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *