Популярните днес Хоум офиси съществуват още от 18 век

г. Автор
Хоум офиси

Световната COVID – 19 пандемия премести хиляди офиси на малки и големи компании в спалните, холовете и кухните на служителите през изминалата 2020 г.

За света работата от вкъщи би била невъзможна днес без интернет и платформите Zoom и Slack. Но се оказа всъщност, че това не е нова и иновативна идея, наложена ни от невъзможността да работим от офиса. The Economist пише, че още в зората на капитализма във Великобритания основните работни дейности са се случвали в домовете на хората, които днес ние наричаме Хоум офис.

Дрехите и обувките, продуктите за дома, домашните потреби и препаратите за лична хигиена са се произвеждали в домашни условия, много често с домашни суровини. Икономистът Адам Смит, написал още в далечната 1776 година „Богатството на нациите“ описва, че тогава е било съвсем нормално човек да работи от вкъщи.

Обикновено производството се извършвало в малък колектив – тесен семеен кръг или съседски групи, които работели най-често в дома на някой от собствениците.

Трудно може да се проследи как се е извършвал работния процес, тъй като подобна информация не е събирана, а наличната е твърде оскъдна до средата на 19 век.

Представите ни днес за вкъщи и у дома са доста по-различни от тези от преди два века, където „къща“ е било мястото за живеене, работа, обучение, лекуване и пр. Затова някогашните Хоум офиси са били нещо нормално и често срещани в почти всички занаяти.

„Улики“ за т. нар. Хоум офиси са открити във Великобритания, благодарение на архитектурата на някой къщи, строени през 18-и век, чийто прозорци са необичайно големи. Предполага се, че са проектирани така, че тъкачите, които работели в помещението да разполагат с повече светлина за своята прецизна работа.

Франция, още в началото на 20 век започва да събира информация и данни от работниците за начина им на работа и мястото, от която е извършвана. Събраната статистическа информация показва, че около една трета от французите са работели от вкъщи. Проучванията в Дания сочат, че едва 10% от работещите са извършвали дейността си от вкъщи, а в САЩ този дял е бил над 40 %.

В началото на 20 век започва преместването на работата от вкъщи във фабриките и административните сгради към тях.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *