Пореден протест в Рупите срещу строителство в района

г. Автор
рупите

Пореден протест в местността Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център в района.

Според природозащитници от Петрич това са защитени зони по Натура 2000 и при строителство в местността, ще пострадат местообитанията на растителните и животински видове, както и лечебните извори.

Протестът се проведе под мотото „Да спасим Рупите, да запазим вълшебните извори“. Присъстваха хора не само от Петри, но и от други региони на страната.

„Накърнява се известността на местността. И Баба Ванга е казала, че има такава минерална вода с високи минерални качества да не се използва водата за бизнес. Когато пазим и предаваме на следващите поколения може да се гордеем, че сме Българи“, казаха демонстрантите.

Протестът е на метри от Храма на Ванга и от лечебните гьолове.

По телефона зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова обясни, че имотът е частен, а не общински и Общината няма правомощия. Инвеститорът е съгласувал документите си за разрешение за строеж с дирекция „Национален строителен контрол“ и екоинспекцията в Благоевград.

Това, което е могла да направи Общината, е да спре временно за една година строежът, за да се изчистят съществуващи проблеми. Тя го е направила пред 2018 г.

През този период е извършено и археологическо изследване на терена по искане на Министерството на културата. Това е завършило преди дни, като според археолога доц. Вагалински на терена не са открити следи от археология.

Сега природозащитниците са притеснени, че по този начин инвеститорът ще възобнови строителните си дейности. Те събират подписка с искане това да не се случи, като се надяват и на среща с отговорните за това институции.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *