Поставят допълнителни мазилки в сгради със съмнително саниране

г. Автор
sanirane

Регионалното министерство взима мерки за осигуряване на безопасността на хората от сгради, които са санирани със съмнителен стиропор. Предвижда се да бъдат поставени допълнителни трудногорими мазилки. Дотук се стигна след разследване на bTV.

Проучване на bTV показа, че у нас две трети от високите блокове по програмата са санирани с EPS или стиропор на две румънски фирми. Партиди от техните материали са изследвани от Агенцията за технически надзор и са показали по-ниски противопожарни качества, отколкото са декларирали производителите.

Едната от пробите е дала по-ниска противопожарна устойчивост от законно допустимата. В писмо до bTV единият от производителите отрече.

С материали на румънската фирма и към момента се санират десетки блокове у нас, като една 18-етажна сграда във Варна, където живеят 300 души. Санирането й струва на държавата близо милион и триста хиляди лева. Изпълнителят е избран след обществена поръчка на база цена и не само.

„Когато строителят каже: „Този материал отговаря, ето ви документи от лаборатория”, ние го приемаме”, обясни инж. Петър Гърбузов.

Според търговци цената на този EPS на пазара е около 7 лева на квадрат, а за материали от най-висок клас по реакция на огън е двойна.

Разликата за блок като този във Варна е близо 20 000 лева.

Строители твърдят, че парите не стигат. До момента регионалното министерство е дало близо 50 милиона лева за саниране на високи сгради.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *