Построиха детска болница в Румъния с помощта на SMS дарения

г. Автор
детска болница

Преди пет години две майки от Румъния инициират SMS кампания за набиране на средства за изграждане на детска болница. Кампанията е успешна и двете дами успяват да съберат 43 милиона евро за своята кауза. Строежът започва и резултатът вече е налице.

детска болница

Изградена е нова, модерна сграда на девет нива, с капацитет близо 200 болнични легла, интензивно отделение и пет операционни зали, където могат да бъдат извършвани и трансплантации.

В болничните стаи има по две легла, които са падащи и за първи път е помислено и за родителите, които трябва да придружават децата си. Има места и кътове за игра, дори киносалон.

детска болница

„Започнахме с голяма медийна кампания, в която обяснявахме, че има закон в Румъния, според който фирмите могат да дарят 20% от техния данък „Печалба“ на неправителствена организация, а останалите 80% – да си идат към държавата. Тоест, част от корпоративния им данък може да се вложи в добра кауза. И така – започнахме“, разказва Кармен Ускату. Тя добавя, че 50% от събраните средства, благодарение, на които днес болницата е факт са от фирми, а останалата от физически лица чрез есемеси“. Кармен Ускату, която е един от инициаторите на идеята е и съосновател на асоциация „Дари живот“ в Румъния.

детска болница

Така, една мечта се превръщат в реалност, а лекарите чакат вече с нетърпение да заработят в новата и модерна детска болница.

Лекар – анестезиолог в болница „Мария Кюри“ обяснява: „Всеки месец изпращам есемес за болницата, абониран съм. Всичко зависи от самите нас и ще си го направим сами. Нямаме време да чакаме. Нашите пациенти също. Ще доведем медицината в държавата ни на друго ниво. Сами“.

Снимки: myro.biz
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *