Появявят се нови квартали в селата около София

г. Автор
затворени комплекси

В последните месеци са подадени инвестиционни предложения за над десет затворени комплекса с еднофамилни къщи в близост до София.

Презастрояването на София и бягството през пандемията от града на село стимулира десетки проекти за ново строителство в селата около столицата.

Силен инвеститорски интерес се наблюдава към община Божурище. Само в село Пролеша в последните няколко седмици са подадени две инвестиционни предложения за изграждане на еднофамилни къщи. Проектите са за два съседни парцела в местността Бъшина падина. На единия ще бъдат изградени десет жилищни сгради със собствен водоизточник, а на другия – шест. В местността Скалата пък през януари е подадено инвестиционно предложение за девет жилищни сгради.

В друго село от община Божурище – Гурмазово, също има проект за изграждане на шест еднофамилни къщи на общ парцел. В края на 2022 г. е подаден проект и за село Пожарево за осем къщи. Осем нови къщи ще се строят и в Долни Пасарел. Инвестиционното предложение е за шест двуетажни и две едноетажни сгради, като тук предназначението ще бъде смесено – за обществено и за жилищно ползване. Голям проект има за местността Локвата в село Петърч – там са планирани 15 вилни сгради. Проект за такъв комплекс от еднофамилни къщи има и за м. „Уздровица“, с. Голяновци, община Костинброд – там става дума за девет къщи.

Най-големият проект обаче е за село Чибаовци, община Костинброд – там има постъпило инвестиционно предложение за цели 54 двуетажни къщи. Битово-фекалните води от този нов квартал ще се заустват във водоплътни изгребни ями – по една за всяка къща, става ясно от документацията. По-трудният въпрос е как ще се осигури достатъчно вода за разширението на селото, тъй като и сега някои от неговите махали нямат по половин година вода.

Сериозна инвестиция ще бъде направена и в Равно поле, община Елин Пелин. Компанията „Голф енд Спа Вилидж“ смята да строи там 26 вилни сгради. Там има и друг проект – за осем еднофамилни къщи в местността Барата.

Място все още има и в полите на Витоша – в края на миналата година има подадени документи за комплекс от десет еднофамилни къщи в района на Драгалевци.

За съжаление, на второ място по брой след комплексите от еднофамилни къщи са инвестиционните предложения за обекти, които в някаква степен предвиждат замърсяване – третиране и складиране на отпадъци, производство на пелети и пр.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *