Прага бележи ръст в строителството въпреки пандемията

г. Автор
строителство

Най-силната година в строителството за последното десетилетие отбеляза Прага въпреки пандемията от коронавируса. Това показват данните на местния Институт по планиране и развитие (IPR Praha).

Много време в чешката столица имаше дефицит на жилища заради бавните темпове по пускане в експлоатация на новите имоти. През последните години ситуацията се усложни, тъй като много от жилищата започнаха да се предлагат за краткосрочно отдаване под наем.

По данни на IPR Praha през септември са се строели толкова много жилища, колкото не са се изграждали за последните 10 години. В етап на реализация се намират 137 проекта с общо 14 450 жилищни единици. В периода 2020-2022 гг. ежегодно трябва да бъдат пуснати в експлоатация между 5500 и 6000 жилищни единици. Въпреки това цените не се понижават.

„Наблюдаваме най-силния за последните 10 години ръст в жилищното строителство, но в същото време цената на квадратен метър жилищна площ не спада. На хората им се налага да спестяват 12 години, за да си купят дом и то дори ако не харчат пари за други работи. Ето защо на нас спешно ни е необходимо ново строителство, за да стане този продукт по-достъпен в бъдеще“, коментира директорът на PR Praha Ондрей Бохач.

Спрямо септември 2019 г. новите инвестиционни проекти са се увеличили с 3%, а броят на планираните в тях жилища – с 9%. От 14 450 строящи се жилища досега не са продадени около 30%. Така на практика през септември тази година купувачите са имали възможност да избират измежду 4800 апартамента, което е най-високият показател от 2011 г.

Въпреки Covid-19 пандемията цената на квадратен метър продължава да се покачва. Средната стойност в новостроящите се проекти е 3620 EUR/кв.м., а средната цена на жилище е 319 500 EUR или с 38 000 EUR по-скъпо спрямо миналата година.

В Прага 5 се забелязва най-интензивното строителство, където в момента започва реализирането на 20 проекта с 2270 жилища. Следва Прага 8 със 17 проекта и 1610 жилища, а на трето място е Прага 9 с 13 проекта, в които ще бъдат построени 1536 апартамента.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *