Предложение за отмяна на данъка при продажба на имот в Чехия

г. Автор
Имотен пазар в Чехия

Министърът на финансите на Чехия Алена Шилерова направи предложение  да бъде отменен данъкът при покупка на имот.

В момента купувачът заплаща данък в размер на 4% от цената до 3 месеца след покупко-продажбата.

„Едва ли има по-подходящо време за отмяна на данъка, отколкото сега. Също така трябва да помислим кога да въведем тези промени, тъй като ако просто посочим една дата, то дотогава пазарът на имоти просто ще преустанови работа – всички ще чакат налогът да бъде отменен и тогава да сключат сделка”, казва Шилерова.

„Идеята е, че тези, които вече са платили този данък, ще намалят размера на месечната вноска по ипотечния си кредит. Тези, които обаче все още не са придобили имот, няма да получат такава привилегия”, коментира тя.

Пандемията от коронавирус в съчетание със затварянето на границите оказа отрицателно въздействие на наемния пазар. „В момента Airbnb е мъртъв, тъй като никой не пътува”, казва Ярослав Навотни, президент на Асоциацията на компаниите по недвижими имоти.

Много от собствениците са се ориентирали към дългосрочно отдаване под наем на жилищата, които до момента са отдавали през платформата на туристи. Според Навотни, ситуацията може да окаже влияние и върху цените при продажба. „Ако пандемията продължи няколко месеца, съм сигурен, че ще отбележим динамика в цената на квадратен метър жилищна площ. Това най-вероятно ще стане след три-четири месеца”, казва още експертът.

 Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *