Предложиха план за укрепване на потънал с 43 см небостъргач

г. Автор
Millennium-Tower

Две инженерни фирми предлагат план за укрепването на 58-етажния небостъргач  в Сан Франциско. От въвеждането си в експлоатация през 2009 година сградата е потънала с 43 см, а отклонението по вертикална ос на покрива вече е 36 см в северна посока. Последните 2,5 см потъване са за последните 7 месеца. Освен това през септември миналата година на тротоарите край небостъргача започнаха да се появяват пукнатини.

Инженерните фирми LERA и DeSimone Consulting Engineers предлагат поставянето на още между 50 и 100 нови пилоти в основата на сградата. Те трябва да са високи по 61 м, за да стигнат до скала. По предварителни изчисления реализацията би струвала около 150 милиона долара. В момента под небостъргача има 900 пилоти, но те стигат дълбочина от 28 м.

В 58-етажната сграда има луксозни жилища, чиито цени продължават да падат. Двете фирми уверяват, че ако се постигне съгласие със собствениците на Millennium Tower, проектът може да бъде реализиран, дори без да се налага хората да напускат небостъргача.

Както е известно, Сан Франциско е земетръсен район, защото се намира до разлома Сан Андреас. През 1906 година в града 3000 души загиват, 300 000 остават без дом, а 80% от сградите са сринати заради трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *