Предстои ли поевтиняване на имотите?

г. Автор
имоти цени

Въпросът за цените на имотите е особено колебаещ се покрай COVID кризата, войната в Украйна и инфлацията.

Преобладаващите мнения на експерти в областта, е че ще има спад в цените с около 5-10 % до края на годината.

Изпълнителният директор на водеща компания за сделки с недвижими имоти коментира ценообразуването като отражение на съотношението между търсене и предлагане. Допълва, че ако има известно поевтиняване, то ще се случи плавно и с бавни темпове. Няма да се наблюдава рязък спад, какъвто бе случаят с рязкото вдигане на цените по време на пандемията. Покачването бе предизвикано от застоя в строителството по време на обявеното извънредно положение и застоя на пазара.

Експертите разграничават три основни типа участници в сделките – мотивирани купувачи, които търсят жилище за собствени цели, мотивирани продавачи с финансови проблеми и спекулативни инвеститори – и като продавачи, и като купувачи.

По наблюдение на големите агенции, качествените имоти ще продължат да бъдат търсени, въпреки намаляването на доходността от наеми на имотите, тъй като хората, които живеят под наем, обикновено са с несигурни доходи и най-засегнати при кризи. Купувачите на качествени имоти – с добро местоположение, инфраструктура и цялостна визия, са готови да платят повече и знаят какво точно търсят.

Раздвижването на пазара с имоти бе продиктувано от гореспоменатите кризи и желанието на хората да инвестират спестяванията си в имот. Преди пандемията ако са търсили доходност от наеми, сега по-скоро искат да защитят спестяванията си от кризата и от евентуалното ускоряване на инфлацията и се оглеждат за находки на пазара, в които да инвестират.

В сектора, прогнозите са за спад в цените на жилищата и наемите. Пазарът ще се движи от хора, които имат свободни пари в наличност и все по-често купувачите се ориентират към ново строителство, тъй като сделките с имоти на зелено бяха едни от най-засегнатите при COVID кризата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *