При липса на ВиК мрежа, кой е задължен да изгради такава?

г. Автор

Решавате, че е време да си закупите малка  къщичка на село, с двор, потънал в зеленина, без шума на коли и вечната врява на големия град. Чудесно!

Правите го, купувате къща с парцел, до която се оказва обаче, че не е изграден водопровод и канализация. Стягате се, не се отказвате и започвате малко по-малко да протривате подметкита на обувките си от ходене до местната община, питане, попълване на бланки, подаване на документи – молби, заявления, жалби, но всеки път си тръгвате с наведена глава. Пари няма за финансирането на водопроводваната и канализационна система до вашия нов оазис на спокойствието и вие се чудите : Ами сега какво да правя?

Захващате се сам да изградите от главния водопровод и канализационен канал отклонението до вашия имот. Това разбира се не ви струва малко пари, както и усилия, и време.

За ваш късмет съществува законов ред, чрез който може да претендирате местната община да ви възстанови вложените средства за изграждането на разклонението.
vik-mreja-1

Наредба № 9/ 2014 г. урежда този въпрос, където в чл. 4, ал. 5 за ползването на водоснабдителните и канализационните системи на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, водопроводните мрежи и канализационни канали се изграждат от и за сметка на общините или на съответните експлоатационни предприятия „В и К“. При невъзможност на общината или на съответното предприятие да изгради необходимите нови мрежи или да извърши реконструкция или основен ремонт на съществуващи мрежи при възникнала нужда за захранване на нови строителни обекти – собственост на юридически и физически лица, по тяхна инициатива строителството може да се извърши от други инвеститори. Условията и редът за изграждане на мрежите и съоръженията и за предаването им за експлоатация се определят съгласно съответната наредба на Общинския съвет.
chesma-1

Когато вие, като собственик изградите или извършите наложителен ремонт на тези мрежи за своя сметка, имате право да претендирате за обезщетение от общината и съответните експлоатационни дружества за верификация на разходите, които сте извършили.

Срокът, в който може да претендирате от изграждането на съоръжението за възстановяване е пет години.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *