Проектът на галерията в Пловдив е подменен

г. Автор
Галерия Пловдив

Камарата на архитектите в България подаде сигнало до  Дирекцията за строителен контрол.

Причината за това е, че проектът на строящата се галерия на ул. „Гладстон“ в Пловдив е подменен. Това заяви шефката на Дружеството на художниците Снежана Фурнаджиева.

По думите й в момента се изпълнява строителство, което не отговаря на одобрения проект. Новата галерия се прави с държавни средства, отпуснати за европейската столица на културата. Тя е на стойност 4,2 млн. лева.

Камарата на архитектите настоява РДНСК да започне проверка и да спре строителството, което било незаконно. „Кой трябва да каже каква да бъде галерията – възложителят или ползвателят“, попита кметът Иван Тотев, помолен за коментар. Той призна, че се работи по нов проект, с който художниците не са запознати. „Не сме длъжни да ги уведомяваме, в крайна сметка ние сме възложителят“, отсече градоначалникът.

„Това е сграда, която ще се ползва от художниците. И тя се строи с държавни средства, отпуснати на Пловдив“, коментира от своя страна Снежана Фурнаджиева.

Кметът на Пловдив твърди, че промяната касае външната част на галерията. Премахнат е фундамент подобен на арка, който заемал тротоарното пространство, но функционалното предназначение на сградата е запазено.

Снежана Фурнаджиева се закани, че ще се стигне до къртене на изградената конструкция.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *