Проектът за нова индустриална зона в кв. „Долно Езерово“ е готов

г. Автор
промишленан зона север

Община Бургас ще получи над 1 000 000 лева за изграждане обслужваща инфраструктура по плана на Промишлена зона (ПЗ) „Север“.

Това каза пред БТА кметът на Бургас Димитър Николов след церемонията по раздаването на Годишните награди на Бургаската търговско-промишлена палата.

Инвестицията в размер на 1 175 643 лева ще бъде отпуснати от бюджета на Министерството на иновации и растежа и ще бъдат употребени за изграждането на нова обслужваща улица в индустриалната територия. С нея трябва да се гарантира транспортното обслужване на голям брой урегулирани поземлени имоти, част от които към момента са застроени, а други имат непосредствени инвестиционни намерения и издадени разрешения за строеж, стана ясно от думите на Николов. „Изграждането на инфраструктурата ще повиши качеството на транспортните комуникации, ще подобри транспортното обслужване, ще доведе до благоприятни условия за развитие на бизнеса“, коментира кметът на Бургас.

Общинската администрация ще остане собственик на отсечката. Инвестицията е и във връзка с изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) проект „Предприятие за опаковки за хранително-вкусовата промишленост“ – Бургас, изпълняван от „Сидоренко Фудтех“ ЕООД и „Сидоинвест“ ЕООД, които са част от „Сидоренко Холдинг“ АД*. Акционерното дружество беше отличено от Бургаската търговско-промишлена палата за създаване и внедряване на иновативни технологии в хранително вкусовата промишленост и добри финансови резултати.

„Местната администрация в Бургас има готовност за кандидатстване по различни оперативни програми по новия програмен период, с което да се осигури финансиране за изпълнението на Фаза 2 от плана на ПЗ „ЮГ-Запад“. Към днешна дата може би три компании вече са закупили терени, а четвърта е в процедура. Но за там  нямаме средства за изграждане на инфраструктурата. Подходите към тези терени не са изградени, което е ангажимент на държавата. Разполагаме с готови и съгласувани проекти. В Равнец имаме готовност също да изградим пътна връзка с канализация за бъдещата Индустриална зона в бившето военно летище. Отчуждили сме и теренза изграждането на пречиствателна станция, която ще се използва и от селото. Готови сме и с проект за обособяване на нова индустрилна зона в района на кв. „Долно Езерово“ – на изхода на квартала в посока Братово. Имаме влязал в сила ПУП, гласуван от Общински съвет – Бургас, но чакаме отварянето на програмите. Ако бъде одобрени, багерите влизат до месец“, поясни още кметът на Бургас Димитър Николов.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *