Променят крайбрежната зона в Русе за 26 млн.

г. Автор
kraibrejna-ulitza-ruse

Близо 26 млн. лева ще бъдат инвестирани в крайбрежната зона на Русе с осъществяването на три стратегически европроекта. Това съобщи кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов, в присъствието на своя колега от Гюргево Николае Барбу.

Двете общини – Русе и Гюргево, са разработили съвместен проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор 7“. Той е с продължителност 30 месеца и е на обща стойност 7 350 000 евро, от които 4,6 млн. евро са предвидени за Русе, който е и водещ партньор.

Проектът включва изграждането на кей от страна на Гюргево и развитие на зоната около канал „Свети Георги“, край естествената връзка с Дунав, с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт.

Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътническия терминал „Русе – Център“, като ще подобри навигационните условия на три корабни места, за да могат там целогодишно да акостират плавателни съдове.

Участъкът е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.

При осъществяването на проекта ще бъде премахнат и известният на поколения русенци т. нар. „Конски плаж“, който все още се използва. Там обаче имаше често и трагични инциденти с плувци, които престъпваха забраната за къпане в реката.

Стоилов обясни, цитиран от БТА, че с осъществяването на останалите два проекта по оперативна програма „Региони в растеж“, за които вече е осигурено финансиране, крайбрежната зона ще бъде напълно преобразена.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *