Протест срещу подписания договор за доизграждане на Националната детска болница

г. Автор
педиатрична болница

Десетина родители, лекари и архитекти протестираха пред сградата на Министерския съвет срещу доизграждането на национална педиатрична болница.

За дострояване на двата 12-етажни корпуса на територията на Александровска болница, предвидени за бъдещата детска болница в София още преди повече от 40 години.
Аргументите на протестиращите са, че ще бъдат изхарчени близо 100 милиона лева да довършването на сграда, чиято конструкция е амортизирана, опасна и не е подходяща за детска болница.

Архитекти считат, че трябва да се гарантира строителството на качествена и съвременна детска болница. Те подчертават, че не нуждите на бъдещата болница трябва да се нагаждат към сградата, а бъдещата болница да отговори на потребностите на децата и медиците.

Протестът е в отговор на подписания от здравният министър Кирил Ананиев договор за изграждането на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС (или 93,4 млн. лева с включен ДДС). Изпълнител е обединение между „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АДВ рамките на година изпълнителят трябва да изготви и представи проект на лечебното заведение.

педиатрична болница

От здравното министерство отхвърлят доводите на протестиращите. От ведомството се ангажират строителството на национална детска болница да се осъществи „при максимална обществена информираност и в диалог, както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване“.

Министерството ще сформира работна комисия от педиатри от различни специалности, които да одобряват проектите за отделните отделения като вид, квадратура, леглова база, кабинети и операционни.

Припомняме, че през месец юли 2019 г. министърът на здравеопазването стартира обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на „Национална многопрофилна детска болница“.
Архитекти и инженери обаче алармираха, че са открили пропуски в поръчката за детската болница, по-късно Камарата на архитектите в България настоя обществената поръчка да бъде спряна. Те също обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

Тричленен състав на ВАС обаче отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *