Протест срещу събаряне на стара сграда в Бургас

г. Автор
стара сграда

Граждани на Бургас протестираха с книга в ръка срещу събарянето на стара сграда на площада, в която се помещава най-голямата книжарница в града. 


Министърът на културата Боил Банов беше в Бургас и забрани сградата да се бута, докато не се изясни дали тя не е паметник на културата.

Протестиращите настояват да не се руши историята на Бургас с един или два чиновнически подписа. Ансамбълът от сгради е на известната бургаска фамилия Хаджипетрови. През 1916 г. пожар разрушава част от къщите, но през 1923 г. те са реконструирани и надстроени по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани.

Митко Иванов е съавтор на книга за историята на Бургас и се бори за всяка стара сграда в морския град. Не може да се примири, че голяма част от старите къщи вече са разрушени, а на тяхно място се издигат модерни постройки.

„Духът на стария Бургас, духът на стария град се съхранява в ансамбли. В този смисъл нарушаване на целостта на ансамбъла, наречен Хаджипетрови мелници, които определят облика на града вече 100 години“, казва той.

Преди месец част от сградите в ансамбъла бяха бутнати, а на тяхно място вече има паркинг. Заради създалото се напрежение министърът на културата Боил Банов разпореди да се спре всякакво разрушаване на стари сгради на площад „Тройката“.

От общината в Бургас съобщиха, че сградата, в която се помещава книжарницата, не фигурира в списъка с паметниците на културата. От министерството на културата заявиха, че при тях не е постъпвало съгласуване за вече разрушените сгради от ансамбъла. Комисия ще направи оглед на всички сгради на площада и ще установи дали има извършени нарушения.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *