Проверка разкри строителни злоупотреби във Варна

г. Автор
строителство

Два вида незаконни практики, пряко свързани с презастрояването, са извършвани системно по време на уволнения дисциплинарно бивш главен архитект на Варна Виктор Бузев, съобщи кметът Иван Портних.

След проверка става ясно, че масово са издавани удостоверения за търпимост при строителството на сгради. Така в район „Владиславово” върху гола зелена поляна е изградена къща. Според документите преди 2001 г. на терена имало постройка, но сателитна снимка показала, че това не е вярно. Новият главен архитект Стоян Павлов отчете, че за миналата година в най-големия градски район „Приморски” са издадени 280 удостоверения за търпимост, а през последните месеци за целия град те са едва 13. „Ето така – без документи и разрешения, се появяват нови сгради. Тези случаи са за прокуратурата”, каза Портних.

Другата засечена при проверката далавера са блоковете, маскирани като друг тип сгради. Възползвайки се от облекченията при строеж на обществено обслужващи обекти, предприемачи масово градят кооперации под етикета „сгради със смесено предназначение”, а през последните години и „общежития”. „По закон те се водят нежилищни, затова отстоянията са доста по-малки, отколкото между жилищни постройки. Така се застрояват блокове с 6 метра разстояние помежду им”, обясни арх. Стоян Петков. Той допълни, че нито едно от изградените общежития нямало документ, че е на производствен и учебен център и бе категоричен, че подобни практики няма да бъдат толерирани.

„Започнахме много активен и ползотворен диалог с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите във Варна. Убеден съм, че заедно с бранша трябва да направим обективен анализ на Общия устройствен план на града и да го променим така, че да създава условия, които да бъдат в полза на хората. Очаквано, това предизвика огромно напрежение в редиците на строителите”, заяви кметът. Той обвини ангажираните с уличните ремонти в града фирми, че ги бавят умишлено и предизборно, за да провокират недоволство сред варненци и да подхранят кампанията на опонента му от ПП-ДБ Благомир Коцев. Като примери Портних посочи реконструкциите на улици в Гръцката махала, на бул. „Христо Смирненски”, ”Подвис”, „Прилеп”, „Васил Друмев”, „Мадара”, които се бавят, тъй като дни наред на терен няма работници и техника.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *