Ваканционните имоти – нова възможност за инвестиция

г. Автор
vakantzionni-imoti

Безспорно руснаците бяха тези, които поддържаха пазара на ваканционни имоти допреди няколко години. Последва отдръпване от тяхна страна, което неминуемо рефлектира върху сегмента. „Крупните инвеститори замразиха проектите си, увеличи се предлагането на вторичния пазар, в резултат на което цените леко върнаха назад. Но колкото и мрачна да изглежда картинката, тя си има и светла страна, вече все по-голяма част от инвеститорите предлагат имоти с инвестиционна цел – такива, с гарантиран доход от 6-7 % на годишна база”, посочват консултантите от компания Arco Real Estate. По техни данни, 90% от запитванията, които са постъпили от началото на сезона, са за ниско бюджетни имоти – до 30 000 EUR и основно за апартаменти с една спалня, които се предлагат предимно на вторичния пазар.

През последните години значително се е увеличил броят на българските купувачи. Голяма роля за това играят банките, които свалиха лихвения процент на депозитите, като при повечето от тях той е под 1%, съобщават fakti.bg.

В същото време интересът на чужденците към покупка на имоти с инвестиционна цел у нас се е удвоил от края на 2016 г. и продължава да расте и през първото полугодие 2017 г.

„Инвестицията в собствен ваканционен имот предлага перфектен баланс между пасивни приходи и капиталова печалба в ситуация на изключително ниски лихви по депозитите и евтини кредити”, коментират анализатори. Индикациите за увеличаване интереса на чуждестранните туристите към България, като лятна дестинация, са още една причина, за интереса на българите да инвестират в недвижим имот по Черноморието, с цел отдаване под наем.

„Предлагането на ваканционни имоти ще надвишава търсенето, като традиционно водещ за страната ще остане пазарът на жилищни имоти. Поради продължаващата икономическа криза в Русия и наложените санкции от ЕС, и през 2017 г. руските туристи няма да са основния двигател на пазара на ваканционни имоти у нас. Той ще се движи от другите чуждестранни туристи, и във все по-голяма степен от българи”, прогнозират анализатори.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *