Ръст на многостайните жилища в София

г. Автор
жилища

В експлоатация в София през миналата година са пуснати 5603 жилища, а през предходната година броят им е бил 4018. Това става ясно от данни на Националния статистически институт.

Това показва засиления интерес на хората в страната към покупката на имоти, породен от високата инфлация.
Общият брой на въведените в експлоатация жилища в цялата страна през миналата година е 17 868, което представлява близо 16% повече от предходната година. Ръст на строителството има не само в столицата, а и в редица други големи и по-малки населени места. В област Варна за година са завършени 3547 къщи и апартаменти, като спрямо предходната година увеличението е с близо 15%. Така морската столица заема второ място след София-град по нови жилища. Третото място е за Бургас с 1617 жилища, а на четвърто място е Пловдив с 1398 въведени в експлоатация къщи и апартаменти. Над 1000 жилища за година са завършени и в Благоевград, като точната им бройка е 1024.

В по-малките общини също се забелязва повишение. На първо място по ръст на завършените жилища е Добрич – 124,8% увеличение и 263 завършени жилища. Веднага след това са Перник (123,7% ръст и 302 жилища) и Стара Загора (105,9% увеличение до 801 жилища).

Най-голямо увеличение има при завършените жилища с шест и повече стаи. Причината за това е желанието на все повече хора да живеят в по-просторни къщи и апартаменти, където могат удобно да прекарват повече време.

Най-голям дял от въведените в експлоатация имоти имат двустайните. За година те са 7010, или близо 40% от всички нови жилища. Ръстът на завършените двустайни къщи и апартаменти е с 13,1%, което е по-малко от увеличението при тристайните – със 17,4%. Въпреки това излезлите на пазара тристайни жилища все още са по-малко от двустайните – за година те са 6294, или над 35% от всички нови къщи и апартаменти. Най-често хората, които купуват имот като инвестиция, се насочват към жилища с две стаи. Докато при избиране на апартамент за семейството купувачите предпочитат да има повече стаи.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *