Ръст на строителството на нови жилища в страната

г. Автор
нови жилища

Строителството на нови жилища продължава с високи темпове в редица градове на страната.

Това се определя от засиленото търсене на нови апартаменти и къщи както в София, така и в редица големи и по-малки населени места.

През четвъртото тримесечие на миналата година в Бургас е започнало строителството на 963 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 284% на годишна база. Това става ясно от данни на Националния статистически институт. За същия период на предходната година започнатите нови жилища в Бургас са 251.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1008 жилищни сгради с 5616 жилища в тях и със 702,4 хил. кв. м обща застроена площ, на 13 административни сгради/офиси с 12,8 хил. кв. м разгърната застроена площ (РЗП) и на 572 други сгради с 370 хил. кв. м РЗП.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 1,5%. При броя на жилищата има минимален спад, но тяхната разгърната застроена площ нараства с 3%. Това показва, че предприемачите ще предложат по-големи жилища на клиентите. Оставането на хората за дълго време у дома доведе до нарастване на търсенето на по-просторни жилища. Броят на започнатите административни сгради се повишава с 18,2%, а тяхната РЗП – с 8,2%.

Нови жилищни сгради се строят не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Враца, където е започнал строежът на 49 жилища. Това е със 1125% повече от същия период на предходната година, когато са започнати 4 жилища. Много сериозен е и ръстът в строителството в област Ямбол – със 550%, където е започнало изграждането на 39 нови къщи и апартаменти. Голямо повишение на изграждащите се жилища е регистрирано и в областите Русе (+275%), Хасково (+244%) и Пазарджик (+166,7%). Все повече хора искат къща край София и затова строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е започнало строителството на 102 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи. Това е ръст с 15,9% на годишна база.

Строителство на най-голям брой нови сгради през тримесечието е започнало в областите: Пловдив – 174 жилищни и 64 други сгради; София (столица) – 134 жилищни, 4 административни и 22 други сгради; Варна – 125 жилищни и 21 други сгради; Бургас – 105 жилищни и 21 други сгради; София – 84 жилищни и 30 други сгради.

Интересен факт е, че по брой на започнатите жилищни сгради Пловдив заема челни позиции и изпреварва София. Но по брой започнати жилища София е на първо място, далеч пред останалите градове в страната. През тримесечието в столицата е започнало изграждането на 2114 апартаменти и къщи, като има минимален ръст спрямо предходната година. На второ място е Бургас с 963 започнати жилища, а топ три се нарежда  Варна с 684 къщи и апартаменти. Пловдив остава на четвърто място с 480 започнати жилища.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *