Ръст на строителството в България през март при спад в ЕС

г. Автор
строителството

Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната бележи рязък спад през март след два поредни месеца на стабилен растеж, докато строителството в България нараства. Това става ясно от данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през март с 1,9% спрямо февруари, когато нарасна с 1,4%, докато в еврозоната продукцията в строителството се сви с 2,4% след ръст с 1,7% през втория месец на 2023 г.

Най-силно понижение през март отбеляза строителството в Австрия (понижение с цели 10,9%), следвана от Словакия (с 10,3%) и Германия (с 4,6%). В същото време най-голямо повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Румъния (растеж с 4,1%), Словения (с 3,2%) и Португалия (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС намалява през март с 1,2% след нарастване с 1,6% през февруари, докато в рамките на еврозоната строителството спада с 1,5% след повишение с 2,1% през предходния месец.

Най-осезателно понижение на годишна база в строителството през март беше отчетен в Словакия (спад с 10,3%), Унгария (с 9,8%) и Чехия (с 6,1%), докато най-силен растеж беше отбеляззан в Словения (повишение с цели 28,3%), Румъния (със 17,7%) и Нидерландия (с 4,2%).

Според данните на Евростат строителството в България през март 2023 г. се повиши с 0,8% спрямо февруари, когато се сви с 0,3% и след растеж с 0,4% в началото на годината. По-добър растеж на строителната продукция се забелязва само в четири други страни членки на ЕС.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се повиши през март с 0,3% (спрямо март), спирайки тенденцията на понижение в сила от декември 2022 г. насам и след спад с 31,5% през февруари тази година.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *