Ръст при ипотечните заеми

г. Автор
ипотечните заеми
Ипотечното кредитиране изненада българския пазар

Ръст от 8.6% е отбелязан при новоотпуснаните ипотечни заеми за периода януари-октомври тази година спрямо същия период на миналата.

От данни на БНБ става ясно, че българските граждани са изтеглили 935 млн. лв. За сравнение, през цялата 2019 г. са изтеглени 206 млн. лв.

“При въвеждането на извънредното положение през март, пазарът на практика престана да съществува само за около месец. Още след Великден обаче хората, които бяха планирали да купуват жилище, започнаха да сключват сделки, а това е свързано с изтегляне на ипотечни кредити. Към днешна дата тези ограничения вече не съществуват и на практика всички хора, които бяха планирали да купуват жилище, осъществиха сделките си както ги бяха замислили”, казва управителят на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Той припомня, че има редица браншове, които не просто не бяха засегнати от кризата, а тя им се отрази във финансов аспект много добре – фармация, производство на хранителни стоки, IT, куриерски услуги.

Друг сериозен фактор за ръста при ипотечните заеми са лихвите. Те продължават да са на исторически ниски нива и всякакви прогнози, че ще се вдигат, не се изпълняват. През март две от големите банки леко повишиха лихвения процент на ипотечните кредити, но само след едно тримесечие отново ги намалиха и сега най-ниската лихва по жилищен кредит е около 2.5% – 2.7%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *