Разходите за строителство в София са едни от най-високите в региона

1г. Автор
строителство

Разходите за строителство в София продължават да са едни от най-високите в Източна Европа. Оказва се, че да се строи в българската столица е по-скъпо дори от Мадрид и Барселона.

Това показва доклад на нидерландската компания Arcadis. В класацията за 2024 г. София заема 76-а позиция спрямо 69-о място година по-рано.

По-скъпо от столицата ни е строителството във Варшава, Будапеща, Атина, Прага, Истанбул и Белград. След София обаче се нареждат Рига, Барселона, Букурещ, Мадрид и други.

Лондон и Женева продължават да са най-скъпите локации за строителство на сгради в света, показват данните на нидерландската компания. Следва още един швейцарски град – Цюрих, докато Мюнхен се изкачва на четвъртата позиция, оставяйки след себе си Ню Йорк и Сан Франциско.

В топ 10 се нареждат още Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол, който попада за първи път сред първите десет. С най-ниски разходи за строителство в света са Буенос Айрес, Лагос и Куала Лумпур.

Индексът на Arcadis обхваща 100 от най-големите градове в света на шест континента. Експертите на компанията са сравнили разходите за строителство на всички 20 вида сгради, като в тях са включени както цената на парцела, така и разходите за разрушаване и последващо строителство.

Средната стойност се изчислява между най-ниските и най-високите разходи за строителство в съответния град, приравнена в щатски долари.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Разходите за строителство в София са едни от най-високите в региона

  1. Да, най-алчните строители са в Бг. Тухлите иначе са си тухли и в Барселона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *