Рекорден дял незаети офиси в София – 17,8%

г. Автор
офиси площи

През второто тримесечие офис сградите в столицата са достигнали исторически рекорд по незаети площи – 17,8%.

Това става ясно от анализ на международната консултантска компания в сферата на бизнес имотите MBL.

Приблизително една трета от тези празни офис помещения се намират по протежението на булевард “Цариградско шосе”. Там незаетите работни места се увеличават през второто тримесечие в сравнение с първото с много повече, отколкото са нараснали в сгради в самия център на София.

Ситуацията на пазар е такава, че повече площи в офис сгради се освобождават, отколкото се наемат.

Въпреки това средните наеми се вдигат с между 3 и 8% само в рамките на едно тримесечие, което се определя повече на общата инфлация, отколкото на реалната ситуация на пазара. Офертните наемни нива за офис площи клас А с много малки изключения са в диапазона от €12,5 до €15,5 евро на кв. м, докато наемите за клас Б са между €8 и €10,5 евро на кв. м.

Наемните нива в нецентралните райони на София стават все по-високи поради популярността на новосформираните съвременни бизнес зони, се казва в анализа.

В София 70% от офисите се намират извън градския център предимно в източната и в югоизточната част на града. В анализа се посочва още, че в София има общо 2,453 млн. квадратни метра офиси, като 44 хиляди квадрата са били пуснати в експлоатация през второто тримесечие, а това е един от най-малките обеми изобщо. Повечето от новите площи са в сгради, които просто сега са получили разрешение за експлоатация или са били довършени, иначе строителството на нови е почти замряло.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *