Ремонт затваря едното платно на „Дунав мост“ за 2 години

1г. Автор
Дунав мост

Заради ремонт на „Дунав мост“ при Русе, който може да започне до средата на юли, едната лента на съоръжението ще бъде затворена за около две години.

По план ремонтите дейности ще траят около 730 дни, а трафикът ще се регулира със светофар. Възможно е да има и кратки периоди на пълно затваряне на граничния пункт.

Това бе съобщено от председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев. Той посочи, че са възможни „много кратки периоди“ на пълно затваряне на съоръжението, когато се стигне до подмяната на панелите при фугите.

В рамките на следващите две години ще се ремонтират около 1100 метра от българския участък на съоръжението. Плануван е ремонт на само пътната част, но носещите колони и ж.п. линията – не. Ще бъде сменена плочата и асфалтовата настилка, ще се реновират и всички метални елементи, ще бъдат подменени панелите, хидроизолацията, нови ограничителни системи, маркировка и др.

Средствата в размер на 44 877 228,68 лв. с ДДС ще са от държавния бюджет. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС и предстои подписването му.

Изпълнителният директор на фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Инфраструктурно строителство“ инж. Тодор Гочев заяви, че ремонтните дейности започват през лятото, за да се използва максимално хубавото време през този сезон.

„Нашите изследвания показват, че ремонтът няма да доведе до задръстване в района повече, отколкото е в момента“, добави инж. Йордан Вълчев. Затова и е взето решението дейностите да започнат сега, вместо да се изчаква да премине активният туристически сезон, каквито бяха първоначалните планове.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов съобщи, че са напът да се сбъднат надеждите му за облекчаване на трафика и в още една посока. Той заяви, че е получил уверение от румънската страна, че до дни Министерският съвет на северната ни съседка трябва да вземе решение за пускане в експлоатация на граничния пункт на фериботния комплекс в Гюргево.

„Анализът показва, че бетонните панели са в критично състояние. По отношение на тежкотоварния трафик – ще се задейства механизъмът камионите да бъдат задържани във вътрешността на страната. Ще има и регулярна информация от Областно пътно управление – Русе“, коментира Милков.

Представителите на консорциума, който ще извършва дейностите, гарантираха, че ще се спазят всички стандарти за безопасност и се надяват дори дейностите да приключат по-бързо от плануваните две години.

От въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години, досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Ремонт затваря едното платно на „Дунав мост“ за 2 години

  1. Самоукият български майстор Колю Фичето заявява: „Паша ефенди, ако моста на Бяла не построя по теркя си за 700 000 гроша, вземи ми главата!“. Залагайки честта и живота си, той спазва обещанието си и построява моста от дялан камък от варовик и хоросан за 2 години.Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. ( Уикипедия)
    Сега сме 2024 година и 1100 м ОТ ПОСТРОЕН МОСТ ще се ремонтират 2 години и за 45 МИЛИОНА ЛЕВА- това е поредната демонстрация на чиновниците със скъпи костюми,
    че тяхна фирма с четирима служители ще мъчи пътуващите 2 години за да усвои 45 милиона лева, иначе с една държавна заплата няма как да си платят костюмите.
    На пътуващия електорат като мен – да ни е честит ремонта и си носете суха храна и вода за три дни ако мислите пресичате Дунава при Русе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *