Ремонтът на AM „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора по-скъп от строежа

г. Автор
ам тракия

Ремонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“ ще струва повече от построяването на участъка.

Той тръгва до дни и ще се извършва на етапи. Липсва яснота относно срока на изпълнение. Това се разбра от думите на Иван Досев, член на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пред БНТ.

Ремонтът ще стартира с платното в посока София – Бургас и неговата прогнозна стойност е около 90 млн. лв., съобщи инж. Досев.

Това е рекордна цена за ремонт на магистрала, построена преди десетина години. Участъкът от двете платна от 38.6 км, от 171 до 210 км на аутобана, беше изграден в периода 2003 – 2007 г. от „Джойинт Венчър Рануей“ АД с изпълнител „Пи Ес Ай“ Стара Загора за 104.7 млн. лв. с ДДС или средно по 2.7 млн. лв. за километър на двете платна.

Сега без обществена поръчка правителството дава 1.7 млн. лв. само за ремонт на едното платно, без да представи никаква обосновка и дори без планове и за етапите за извършване на ремонта.

Ремонтът е възложен на пътноподдържащата фирма на АМ „Тракия“ – държавната „Автомагистрали“. В момента тя е ангажирана с изграждането на магистрала „Хемус“, ремонтите на виадуктите по магистралите и тунел „Витиня“, укрепването на свлачища – общо поръчки за около 3 млрд. лв. възложени и директно от държавата.

Първоначалната идея за ремонта на участъка между Чирпан и Стара Загора беше да започне през втората половина на септември и да бъде направен за 3 месеца, но за съжаление това не може да стане и затова ще се прави на етапи, каза Иван Досев.

Заради големия обем от строителни работи и за удобство на шофьорите, за да не се затваря целият участък за продължително време, ремонтните дейности на магистралата ще се извършват поетапно, на по-малки участъци и ще се постараем да ги извършим за кратко време, допълни той.

Този участък от АМ “Тракия” влезе в експлоатация още през 2007 г. и бе построен от фирма от състава на “Трейс Груп Холд” по стар държавен проект. При строителството му площите се оказали бивши оризища с много влажна почва и изпълнителят е поискал проектът да се промени.
Тогавашната пътна агенция, чийто шеф по онова време бе Веселин Георгиев, е отказала.

Според експерти, освен че асфалтът е нагънат, участъкът е опасен и защото почвата е прекалено влажна и няма достатъчно добро отводняване. Поради тази причина съществува голяма вероятност някой ден цялата магистрала да потъне в тази си част.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *