Ремонтът на тунела „Витиня“ ще бъде завършен през септември

г. Автор
Витиня

През септември окончателно ще завърши ремонтът в тръбите на тунела „Витиня“ на магистрала „Хемус“. Това съобщиха от АПИ.

Поради тази причина през цялото лято задръстването на пътя от София до Варна ще продължи. Леките коли сега се движат двупосочно в тръбата към столицата на съоръжението, а тежкотоварният трафик е изнесен по обиколни шосета.

От юни насам се доизграждат трите напречни връзки между тръбите на тунела в посока Варна. В тръбата за София те бяха прокопани през 2020 г. Напречните връзки са необходими, за да отговаря най-дългият към момента автомобилен тунел в страната (1195 метра) на всички европейски изисквания за пътна безопасност. В случай на авария в една от тръбите напречните връзки ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за преминаването на линейки, пожарни и други специализирани превозни средства. Две от галериите са пешеходни, а една е автомобилна.

Планувано е в тунелната тръба да бъдат монтират противопожарни врати, електроинсталации, вентилационни боксове и осветление. Пандемията забави доставките от чужбина на част от оборудването, но то вече е осигурено, уточняват от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

През август се очаква да завърши ремонта в тръбата за София на тунел „Ечемишка“, също на магистрала „Хемус“, който започна в края на май 2021 г. В съоръжението също се изграждат две напречни пешеходни връзки между тунелните тръби, които в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползват за евакуация. На пътя се ремонтират и виадуктите на 33-ти, 34-ти и 35-ти километър, построени в края на 80-те години на миналия век.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *