Рестарт на концесията за Летище София през септември

г. Автор
konzesia-letishte-sofia

Надявам се процедурата за концесионирането на Летище София да стартира през септември тази година, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той участва в Дванадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017“ в столицата.

Московски информира, че вчера са се състояли разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект, каза министърът, цитиран от БТА.

Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи – финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура, посочи той.

Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера.

Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

Срокът за офертите за концесия на летище София бе удължаван на няколко пъти от предишното правителство на Бойко Борисов и то по предложение на Ивайло Московски, който и тогава бе министър. По време на служебното правителство на Огнян Герджиков пък концесията напълно бе спряна. Появиха се съмнения, че ще я спечели турска фирма, което щяло да удари по националната сигурност.

Срещу концесията се обявиха и служители на летището, които се опасяваха, че ще бъдат съкратени. Зад тях застанаха и синдикатите.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *