Рестартират строителството на новия мол в Пловдив

г. Автор
мол

Започва разчистването на терена на Сточна гара, върху който ще бъде построен новият мол на Пловдив – „Променада“.

Инвеститорите вече са дали рестарт на проекта и очаква се стартирането на дейностите по проектиране на комплекса. Това стана ясно от инвестиционно намерение на южноафриканският инвестиционен фонд NEPI, което е подадено в РИОСВ-Пловдив в средата на януари.

Инвестицията в Пловдив е през българското дружество на фонда – „Непи проджект фор“ ЕООД, което се управлява от двама румънци – Костин-Мариус Барбу и Тудор-Андрей Раду. Припомняме, че инвестиционният фонд „Непи“ купи и други два мола у нас – „Парадайз“ и „Сердика“ в София.

В проекта е заложена реализация на търговски и развлекателен център – тип мол, с работно наименование в документацията „Променада Пловдив“. Предполага се, че това ще е официалното име на новия комплекс, предвид че под същото търговско наименованието има още няколко мола – в Букурещ, Сибиу, Крайова /Румъния/, както и в Нови сад /Сърбия/.

Новият мол ще бъде разположен на терен от 56,6 дка с изложения на бул. „Христо Ботев“ и „Найчо Цанов“, както и към жп линиите и продължението на ул. „Авксентий Велешки“.

Очаква се това да е един от най-големите молове на Балканите. С над 150 000 кв.м застроена площ и приблизително 58 000 кв.м. РЗП на търговските части, молът ще бъде построен съобразно с модерните тенденции за ниско строителство в централните части на градовете. Максимална височина на търговския център ще бъде 4 етажа, застрояване до 15 метра.

Молът ще разполага с подземно ниво, едно приземно ниво, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и открит паркинг. Общо заложените паркоместа са над 1900. Предвижда се откритият паркинг да бъде оборудван и със соларни панели.

Припомняме, че проектът за изграждане на мол бе предствавен още през 2018 година, а срокът му да посрещне първи посетители бе 2020 година. Първоначално инвестицията бе оценена на 150 милиона евро, но предвид инфлацията вероятно ще има сериозна индексация на заложените стойности.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *