Реставрираха къща „Павлити“ в Пловдив

г. Автор
къща "Павлити"

Реставрираната къща „Павлити“ бе отворена за посетители със специална изложба на пиана от фонда на Общинския институт „Старинен Пловдив“.

„Радваме се да обявим края на реставрационно-консервационните дейности. Добрата новина е, че не само завършихме работата по фасадите предсрочно, но и благодарение на добрите приходи на института и на помощта на Община Пловдив, реставрирахме и интериора на сградата. Имаме изготвен и съгласуван още през 2013 г. проект, който успяхме да реализираме. Проектът се изпълнява от фирма „Рестрой“, а по фасадите и в помещенията работиха художник-реставраторът Елена Кривошиева, Сава Костадинов и Иван Атанасов“, разказа директорът на „Старинен Пловдив“ Елена Кантарева-Дечева.

Първоначално заложеният бюджет е бил 150 000 лв., а с реставрацията и консервацията на интериора – 230 000 лв.

Вътрешните пространства на къщата са изключително красиви – с автентични стенописи на първия етаж и красиви тавани дърворезба и лен – на втория. Освежени са и дървените подови настилки.

„Благодаря на всички, които реализираха този проект. Редно е всички къщи в Стария град да изглеждат така. През целия мандат усилено работехме за съхраняване на културно-историческото наследство – Форум Север, Небет Тепе, Източната порта, Епископската базилика“, подчерта кметът Здравко Димитров.

„Предстои в Данчовата къща да отвори врати общинско кафене, къща „Нишанян“ също е реставрирана и вече работи като резидентен център за туристи. Къща „Стамболян“ също е възстановена“, коментира Панов.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата. Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *