Робот успешно замества 5-членна бригада зидаро-мазачи

г. Автор
Робот

В света на технологиите няма невъзможни неща. Това се доказва и от новото чудо в кибернетиката – робот, който прави зидария.

Роботът е разработван в продължение на 10 години от чешка компания. Идеята е напълно да замести работата на зидаро-мазачите, като се увеличи скоростта, без да се намали качеството на работа.

Едно от предимствата на „работника“ с изкуствен интелект, е че с негова помощ цената на грубия строеж може да бъде намалена с 40% и може да работи без прекъсване 24 часа. Това ще спести доста време на строителните инвеститори.

Функциите, които може да изпълнява са изграждане на груба структура от тухли с различни свързващи материали, със скорост 2-3 пъти по – голяма, отколкото ако се използват бригади. Намеренията на създателите на робота са скоростта да бъде удвоена.

Началото на новия проект за улесняване работата в строителството е поставено през 2012 г., като през 2018 г. проектът получава финансова подкрепа от най-големият производител на тухли в света – Wienerberger. Преди две години към финансирането се присъединяват още две компании.

Очаква се серийното производство на робота зидаро-мазач, да започне през 2023 година. Изобретателите предвиждат и възможността той да бъде нает, точно както се наемат работниците.

Най-голямата чешка строителна мрежа, в партньорство с Техническия университет в Чехия, също разработва робот за зидария. Той ще може не само да замести зидаро-мазачите, но и да използва технологията за 3D печат, да премества бетонни или класически тухли и други.

От компанията твърдят, че роботизираната ръка може да бъде готова в рамките на 1-2 години.

Светът е в очакване на механизацията във всеки един сектор, но все още човешкият фактор е водещ и незаменим.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *