„Росатом“ започва строителството на първата атомна централа в Египет

г. Автор
атомна централа

Египетският орган за ядрено и радиологично регулиране (ENRRA) даде съгласието си за издаване на разрешение за изграждане на първия енергиен блок в атомната електроцентрала „Ел Дабаа“, намираща се северозападно от Кайро.

В свое изявление ENRRA заявяват, че изследването, оценката и инспекцията, които органът са извършили, потвърждават безопасността на блок 1 в атомната електроцентрала и са потвърдили, че няма рискове за хората, околната среда или имотите в близост до централата.

Издаването на разрешение за строителство на първия блок на централата идва след почти седем години след като египетското правителство подписа споразумение с Русия през 2015 г. за изграждане на първата атомна електроцентрала в Египет, която има за цел да генерира общо 4800 мегавата чрез четири реактора на цена до 21 милиарда долара.

Бившият зам.-ръководител на египетската агенция за ядрени електроцентрали – Али Абдел Наби споделя, че: „Това одобрение за създаване на първия блок е голям скок към изпълнение на ядрените амбиции на Египет и ние го очаквахме с нетърпение. Това е резултат от десетилетия усилия, тъй като покойният президент Гамал Абдел Насър се опита да построи атомни електроцентрали в цялата страна, но проектът беше спрян за много години, поради логистични и политически проблеми“.

Али Наби обясни, че следващата стъпка в проекта Dabaa ще бъде бетонната отливка, която ще бъде излята на площадката на първия блок, във връзка с изграждането на бетонната конструкция и механичните инсталации на някои съоръжения.

Енергийни експерти допълват, че има много предимства изграждането на централата в Дабаа, тъй като тя ще играе важна роля в диверсификацията на енергийните източници на Египет чрез въвеждане на най-новата технология за ядрена енергия. Това ще има голямо въздействие върху индустриалната общност на страната и ще повиши научните и технологични резултати на Египет.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *