Румъния започват изграждането на четири тунела през Карпатите

г. Автор
тунели

Започва изграждането на четири тунела от над 24 км. през Карпатите за железопътната линия Брашов – Сигишоара.

Първата TBM машина вече е доставена от компанията Aktor в град Ракош, окръг Брашов, чийто капацитет е изкопаването на 15 метра дневно. От компанията заявяват, че ще работят 6 дни в седмицата, 24 часа в денонощието със специализирани екипи до успешното приключване на проекта, който ще увеличи скоростта на влаковете до 160 км/ч.

Мащабният проект включва изграждането на 4 тунела с обща дължина над 24 км., които ще бъдат прокопани с 4 TBM машини за прокопаване, които струват над 70 млн. евро. Общата стойност на проекта е 1,2 милиарда евро.
Четирите TBM машини ще бъдат окичени с румънския флаг и дори имат имена – Алексия, Мелина, Евелина и Катерина. Кръстени са на дъщерите на инженерите, които участват в този голям технически проект.

С изграждането на тунелите, разстоянието от 128 км. между Брашов и Сигишоара ще бъде изминато само за 1 час, а в момента същото разстояние коства 2 часа пътуване с железопътния транспорт.

Част от железопътните участъци също се модернизират от компанията, с което ще се гарантира бързото и качествено ниво на транспорт в съседна Румъния.

Железопътният проект Брашов – Сигишоара е един от най-важните инфраструктурни проекти в Румъния, тъй като е част от коридора Рейн – Дунав и европейската транспортна мрежа. Освен, че ще подобри връзките между историческите региони Трансилвания и Мунтения, ще допринесе за икономическото развитие на района и значително ще увеличи и подобри мобилността на хората.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *