Русия променя глобалната логистика. Строи най-голямото пристанище в света /ВИДЕО/

г. Автор
пристанище Русия

В последните години Русия сериозно се е амбицирала с постепенно преустрояване на транспортните си потоци.

Причините са няколко, сред които и рисковете за държавата при превоза и претоварването на стоки през пристанищата на балтийските страни и Украйна. Очаква се новото глобално пристанище да се превърне не само в най-удобната логистична точка, но и най-изгодната за движение на стоки от цяла Азия до европейските страни.

Заплахата от забавяне на товари и значителните разходи за транзит, са сред основните причини Русия да вземе това стратегическо решение за изграждането на огромното пристанище.

Пристанището Уст-Луга предизвика и негативни реакции у бившите балтийски съседи в Съветския съюз и Украйна, които няма да могат да генерират вече огромни печалби, тъй като Русия в най-скоро време ще изгради своето собствено пристанище, което ще промени глобалната логистика. Латвия дори се обърна към Русия с молба да не се спира транзитът на въглища през латвийските пристанища, което се очаква да се случи съвсем скоро и ще нанесе финансов удар на страната.

Латвия вече претърпя един такъв, в края на миналата година, когато Русия пренасочи движението на въглища, които до този момент преминаваха през Латвия. Сега вече транзитът се осъществява през пуснатия терминал за желязна руда в пристанището си – Уст-Луга.

Новото голямо пристанище има изградена цяла стратегия за развитие, която касае не само увеличаване на товарооборота и обема на претоварване, а и увеличаване обхватът на логистичните услуги.

Така Русия, без кредити и имаща не толкова голям набор от възможности прави гигантска крачка напред. Модернизацията на транспортната инфраструктура се оказва звучен шамар за миналите и партньори, отнемайки им значителен дял от доходите им от пристанищата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *