С продукти на Земелрок ще бъде обновен площад „Централен“

г. Автор
ploshtad-tzentralen-0

Реконструкцията на площад „Централен” в Пловдив ще се  увеличи с 4 милиона и 733 хиляди лева без ДДС. Това решение взеха общинските съветници на града на сесия в понеделник.

Те избраха площадът да бъде реновиран по вариант № 2 от общо три предложени им от зам.-кмета на Пловдив Александър Държиков. Така цялата сума, която ще бъде вложена в реконструкцията става 18 милиона лева с ДДС и се очаква строителните работи да приключат през 2019г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.
Semmelrock-Stein+Design
Настилката на площад „Централен“ ще бъде от гранит и продукти на водещата компания в този сегмент – Semmelrock Stein+Design. Площадът се разделя от две антични улици, едната, минава покрай Форум – Запад, а другата отива към подлеза на Тримонциум, между тези две улици е така наречената агората. Площта от тези „улици“ и агората ще бъдат от гранит, всичко останало Semmelrock”, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. Той припомни, че реконструкцията на пловдивската главна улица започна още през 2004-2005 г. от улицата, а не от площада. „Вече започнахме проекта и ще го завършим. До момента сме свършили страшно много работа – от 2012 година, когато започнахме реално да работим, макар и само по документи и днес, когато площадът вече е разкопан”, каза градоначалникът.

Археологическите разкопки започнали тогава, бил проведен и конкурс, като няколко години съгласували заданието за проектирането. След това се оказало, че трябва да урегулират границите на Цар-Симеоновата градина, след което започнала работата по Форум – юг и по Форум – изток. „Сама по себе си конкурсната процедура бе проведена по всички правила – участници от държави от 6 континента, международно жури, етапност, гласуване на победителя. Проектите обаче се оказаха неприложими, затова се стигна до инженеринг”, обясни още Тотев. Той уточни, че избраният португалски проект е неприложим за Пловдив, защото валежите в града на тепетата са много повече от тези в Португалия.
Посетете и харесайте нашата страница във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *