Сърбия изгражда нов Студентски град за 48.5 милиона евро

г. Автор
Сърбия
Белградски университет

Турското архитектурно студио Nous Architecture спечели първа награда от $28 000 на международния архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс „Студентски град“ в Нови Белград.

Автори на спечелилия проект са архитектите Джихан Севиндик и Сидик Гювенди с асистенти Емирхан Аята, Тетяна Маркова и Екрем Зенгин.

Техният дизайн се базира на строителство без разрушаване – да се направи устойчиво това, което вече съществува.

„Повторното използване на съществуващата структура чрез добавяне на това, което липсва, вместо разрушаване и повторно изграждане, съвсем ясно води до намалено разходване на материали, пари и използва пространството, което вече съществува. Това са екологични проблеми, които присъстват в световен мащаб и които, учудващо, не се прилагат често“, коментират авторите на отличения проект.

През лятото Министерството на образованието, науката и технологичното развитие на правителството на Република Сърбия, в сътрудничество със Съюза на архитектите на Сърбия, откри публичния международен единен кръгъл архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс „Студентски град“ в Нови Белград.

Планът е Студентският град в Белград да има площ от близо 24 000 квадратни метра, с общо 1000 нови места за настаняване на студенти.

Тогавашният първи вицепремиер и министър на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич коментира, че строителството на нови жилища в Студентски град е част от стремежа на министерството за подобряване стандарта на живот на студентите в републиката. Ружич каза, че в рамките на проекта „Студентско жилище“, който се реализира с подкрепата на Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB), са осигурени 48 500 000 евро за изграждането на нови студентски домове и реконструкцията и разширението на съществуващите.

Студентски град е градски квартал на Белград, столицата на Сърбия. Студентски град, както показва името му, всъщност е кампусът на Белградския университет.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *