Саудитска Арабия планува да строи двукилометров небостъргач

г. Автор
небостъргач

Суверенният фонд на Саудитска Арабия (PIF) възнамерява да издигне нов небостъргач в кралството, чиято височина ще бъде повече от два пъти най-високата сграда в света – 828-метровата кула Бурж Халифа (Burj Khalifa) в Дубай. За това съобщава списание Middle East business intelligence.

PIF обмислят планове за строителство на небостъргача с площ от 18 квадратни километра и височина 2 километра. Той ще се намира северно от Рияд.

Подизпълнителите оценяват стойността на проекта на общо около 5 млрд. долара. Според източниците на изданието, на този етап се провежда един от търговете, при който таксата за участие е 1 млн. долара. Сред подизпълнителите, участващи в търга, са: американските компании Skidmore, Owings & Merrill, Adrian Smith & Gordon Gill Architecture, Kohn Pedersen Fox и Gensler, 10Design, част от френската компания Egis и базираната в Дубай Killa Design.

През ноември 2022 г. в северозападната част на кралството стартира строителството на метрополиса Mirror Line, дълъг 120 км и висок 490 метра, който ще може да побере 5 милиона души. Той ще се състои от два небостъргача, свързани с пешеходни проходи. Идейният вдъхновител на този амбициозен проект на стойност 1 трилион долара е саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Понастоящем най-високата сграда в страната е Кралската часовникова кула, която е част от комплекса от небостъргачи Абрадж ал-Бейт в Мека (601 м).
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *