Саудитска Арабия строи най-голямото си летище

г. Автор
летище

Саудитска Арабия възнамерява да построи едно от най-големите летища в света. Мащабният проект трябва да бъде завършен през 2030 г. и ще се състезава с летището в Истанбул по размери и обслужване на клиенти.

Проектът се строи в Рияд и ще носи името „Цар Салман“. Архитектите са поставили шест огромни успоредни писти и годишно ще обслужва около 120 милиона пътници годишно.

Според Saudi Inrastructure Expo, летището ще помогне на годишното привличане на гости в страната, а скокът ще бъде от 29 милиона до 120 милиона. Прогнозите за 2050 г. са за близо 185 милиона души. Саудитска Арабия смята да посреща повече от 1 милион самолета на година, когато летището отвори врати.

Саудитска Арабия вече е обезопасила повече от 57 квадратни километра, които ще бъдат площта на тази територия. Летището се строи от Mace Group с партньорство за около 30 години, интересното е, че същата компания обслужва и летище Хийтроу.

Дизайнерите на летището са компанията Foster + Partners. Този проект отваря повече от 150 хиляди работни места, когато започне своята работа. Очаква се това да е най-голямото международно летище, което ще измести настоящия Цар Фахд, който сега обслужва близо 10 милиона души на година.

Саудитска Арабия има планове да превърне Рияд в един от най-големите мегаполиси в света и да повиши популацията до 15-20 милиона души.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *