Саудитска Арабия възобновява строителството на най-високата сграда в света

г. Автор
Jeddah Tower

Възобновено е строителството на Jeddah Tower в едноименния град в Саудитска Арабия – небостъргачът, който трябва да се превърне в най-високата сграда в света. За това съобщава списание Middle East Economic Digest от Дубай.

Проектът е дело на чикагското студио Adrian Smith + Gill Gordon Architecture и според него кулата трябва да се извиси на височина от 1000 метра.

Строителството стартира с първа копка през 2013 година и се очакваше през 2020-а небостъргачът да бъде завършен и открит. Но междувременно започнаха спирания на процеса по различни причини, включително заради корупционен скандал. До момента са вдигнати 63 етажа от общо 165. Предвидено е в сградата да има хотел, офиси, частни жилища, обществени пространства.

Град Джеда, че да гледа към перлата на Червено море, но кулата „Джеда“ ще могат да се видят забележителни гледки. Кулата ще разполага с най-високата наблюдателна площадка в света и има за цел да се превърне в ново световно чудо.

Кулата ще бъде заобиколена от крайбрежен район, създаден чрез разширяване на Обхур и ще предложи интелигентна транспортна матрица в региона.

При обявяването на проекта през 2008 година стойността на кулата беше 1,3 милиарда долара. Предстои да се види колко ще струва построяването на най-високата сграда в света повече от десетилетие по-късно.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *