Създадоха иновативна охлаждаща боя (Видео)

г. Автор
боя

Супербяла боя има способността да отразява 95,5 процента от слънчевата светлина.

Ако тя се употребява за боядисване на сгради би могла да охлажда толкова добре, че някой ден да е в състояние да замени климатиците, съобщава „Дейли мейл“.

Новата акрилна боя е разработена от специалисти от университета Пардю, щата Индиана. За иноватиния продукт за използвали калциев карбонат.

Боята съхранява повърхностите, върху които е нанесена, доста по-хладни в сравнение с околните температури и през деня, и през нощта. Продуктът е създаден с калциев карбонат, за да се намали количеството ултравиолетова светлина, която абсорбира, вместо да се използват традиционните частици от титанов двуокис.


Новият продукт е съвместна работа на преподавателя по машинно инженерство в университета „Пардю“ Шълин Руан и екипа му. По време на изпитанията новата акрилна боя е останал с десет градуса по Целзий под атмосферната температура през нощта и поне с 1,7 на сто под температурата по време на слънчевия пик през деня.

Супербялата боя с калциев карбонат дава по-добри резултати при отблъскването на светлината от други съществуващи бои на пазара при тестовете, се посочва в публикация за продукта в сп. „Сел рипортс физикал сайънс“. Други отблъскващи светлината бои отразяват между 80 и 90 на сто от видимата светлина.

„Тази боя може да се използва в борбата с климатичните промени, тъй като отблъсква слънчевата светлина и разпръсква топлината“, казва Руан.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *