Сделките с имоти в София – до 2000 евро/кв.м

г. Автор
imoti

Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти е между 8-10%, а очакванията за тази година са да е между 4 и 8%.

Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти Ирена Перфанова.

Цените на жилищни имоти в София-център в момента са между 900 и 1500 евро на квадратен метър.

Има оферти, както и реални сделки за 2000 евро на квадратен метър за имоти в по-добро състояние, в по-представителни сгради и в локации, в които рядко излизат недвижими имоти, както и в сгради с асансьори, което е типично за централната част. В южни райони средната цена е 1000 евро на квадратен метър, а в комплексите – 700-850-900 евро на квадратен метър, допълни Перфанова.

Миналата година в страната е имало около 250 хиляди сделки с недвижими имоти, от които 9 процента са концентрирани в София. Това е с 80% по-нисък брой на сделките в сравнение с този преди десет години.

Перфанова отбеляза, че на този етап не може да се говори за имотен балон, но трябва разум при политиките за развиване на новото строителство и наблюдение доколко строителството се концентрира на едно място и с какви темпове се покачват цените на недвижими имоти.

Луксозният сегмент отчита по-чувствително покачване на цените на недвижимите имоти, но това ще доведе до момент на пресищане и ценовите нива на този тип имоти първи ще спрат да се покачват, прогнозира Ирена Перфанова.

Новото строителство е сериозен процент от случващото се на пазара – от 2013 -2014 година, отбеляза Перфанова и допълни, че основно се покачва броят на новите сгради в големите градове, като пионери са София и Пловдив.

С 9,56% се е е увеличил броят на издадените разрешения за строеж за жилищни сгради при сравнение между 2013 и случилото се в края на 2016 година, като този процент се качва между 1,5 и 4,7 процента на годишна база.

За същия период с 48% са се увеличили разрешенията за строеж за броя на жилищни единици в страната, което показва годишен ръст всяка година с около 5%, като в първоначалния период завишаването е сериозно – около 29%, отчете Ирена Перфанова.

За административните сгради процентите са много различни – за 2016 спрямо 2013 година има ръст само от 4,49 процента, тенденция, която продължава и в момента. Броят на издадените разрешения за строеж и започващите да се строят административни сгради върви надолу.

Относно започнатите строежи, ако се сравнява 2016-а с 2013 година, се забелязва отклонение в посока нагоре от 27,54%, като на годишна база тази разлика се движи между 5 и 12 процента – всяка година с тези проценти се увеличава броят на започнатите строежи. Броят на започнатите жилищни единици за същия период се увеличава с 62,93%.

През първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата година в София има ръст на броя на започнатите сгради – около 7,34 процента, а ръстът в броя на започнатите жилищни единици е 41,81 на сто. Тази статистика не е равномерно разпределена в града, а е концентрирана на местата, където има повече свободни терени.

В момента е тенденция да се търсят парцели около линията на метрото, каза председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти.

В София-град се отчита спад в продажбите с 2,51% в първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. За Пловдив спадът е 2,86 на сто надолу, в Стара Загора – 16,44 на сто, Русе – 32,25 процента.

Голяма част от имотите, които се продават в ново строителство не са отчетени в статистика, тъй като се продават на разсрочено плащане и собствеността ще бъде прехвърлена на по-късен етап.

Официалната статистика е от Агенцията по вписванията и това са вече прехвърлени сделки.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *