Седем екипа остават в конкурса за новия облик на площад „Света Неделя“

г. Автор
площад света неделя

Международно архитектурно жури избра седемте участници, които ще продължат в конкурса за разработване на проект на столичния площад Света Неделя.

Участници в надпреварата бяха 14 архитектуртни студиа. Ден и половина членовете на журито обсъждаха и дискутираха, докато стигнат до избора на седемте финалиста, който ще трябва да разработят идейни проекти за втората фаза. Избраните са:

– Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell
– Студио Паола Вигано
– „Конкурент-90“ ЕООД
– Студио Вилмот
– Студио Фуксас
– Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян
– Обединение „ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Сред избраните е и едно едно българско студио, което продължава в надпреварата. А в екипите на чуждестранните участници има трима български архитекти. След изтичане на 10 дневния срок за обжалване на решението и ще бъдат изпратени покани, за разработването на идейни проекти. През есента журито отново да се събере за да избере финалния победител. В първата част на конкурса са разглеждани портфолиата и опита на кандидатите за реконструкция на централния площад „Света Неделя“.

Победителят и класираните до 5-о място ще бъдат премирани, като първият ще получи награда от 70 000 лв., вторият 60 000 лв., третият 50 000, а петият 10 000 лв. Така класираните на шесто и седмо място няма да получат премия. След това победителят ще бъде поканен да разработи цялостен проект за 250 000 лв. Във втората фаза на конкурса проектите ще бъдат със стойност – изпълнимост, което също е един от критериите, уточни главният архитект на София Здравко Здравков.
Търсили сме баланса между иновации, градски живот и история. Сигурни сме, че реализирането на проекта ще промени София към по-добро, коментираха чуждестранните членове на журито.

„Комисията разгледа портфолиото на всеки участник следихме за критериите и процедурата. Доволни сме от работата на журито и резултатите са обективни. Този международен архитектурен конкурс трябва да е пример и да стане практика, когато става въпрос за обществени пространства“, каза председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов, който е член на журито за избор на проектант на площад „Света Неделя“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *