Секторът индустриални имоти със стабилна доходност

г. Автор
industrialni-imoti-3

Инвестициите в България в автомобилния сектор и леката промишленост предизвикаха движение в сегмента индустриални имоти у нас през третото тримесечие на текущата година.

industrialni-imoti
Секторът индустриални имоти със стабилна доходност

По-ниските оперативни разходи в България привличат не малко международни компании да направят инвестиициите в индустриални имоти именно тук. „Въпреки неподвластните на регламентите на европейското законодателство насърчителни мерки за привличане на инвеститори в Сърбия и Македония, както и значително по-мащабния и институционално развит пазар в Румъния, нашата страна успява да бъде конкурентоспособна за компаниите в сектора на леките производства. Ключови предимства са добрите възможности за оптимизиране на оперативните разходи, добрият им баланс с производителността на труда, развитата инфраструктура и не на последно място сравнително значимите свободни ресурси на пазара на труда в градовете с население около 100 000 души, основно в Северна България“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Въпреки засиления интерес от страна на инвеститорите и международни дивелъпъри към пазара на индустриални активи в България, през последната година са осъществени само епизодични сделки. Липсата на по-значими покупки се обуславя от сериозното разминаване между очакванията на купувачите и продавачите относно оценката на активите и доходността.

Основната причина за това разминаване се крие в обстоятелството, че българският пазар е доминиран от местни дивелъпъри, които са изминали тежък път и са изнесли цялата тежест на кризата. Възрастта на проектите им е над 10 години, което означава, че изхарчените за тях средства са значителни и това обстоятелство мотивира собствениците да поддържат високи очаквания.

„В същото време инвеститорите, които искат да купуват индустриалните имоти, сравняват проектите в България с аналогични в Румъния, Чехия и Полша, където обемите са в пъти по-големи. В същото време на тези пазари има и значително по-сериозно предлагане на инвестиционен продукт и конкуренцията натиска ценовите очаквания и доходността надолу“, обясни Гюрджиев.

След лекия спад на доходността в началото на текущата година, нивото й около 8.75% и се очаква да остане стабилно. Наемите на първокласни индустриални имоти са около 4 EUR/кв.м в столицата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *