Сериозни критики срещу проекта за ремонт на театър „София“

г. Автор
театър „София“

Проектът на Столична община за ремонт на общинския театър „София“ е обект на сериозна критика от професионални организации на архитекти и на специалисти по опазване на културното наследство.

Съюзът на архитектите в България разпространи становище относно намеренията на управляващите в София да правят значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция.

Зам.кметът по културата Мирослав Боршош е обявил обществена поръчка за избор на фирма, която да предприеме основна реконструкция на сградата на театъра.

„От проучването на документацията, което направихме, се вижда, че в екстериора и в интериора на сградата, които са запазени в много голяма степен в автентичния си вид, се залагат промени, които съществено ще нарушат тази автентичност. Особено впечатляващо е намерението пластичните релефи по фасадите да „потънат” поради облицоването на плоските части с топлоизолация. Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора — настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ…Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм“, се казва в становището, подписано от председателя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото е изпратено и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Лоша оценка относно задаващия ремонт на театър „София“ изразяват и експертите от столичното общинско предприятие „Софияплан“. „За опазването на театър „София“ като архитектурна ценност основен проблем в предложения проект е принципният подход за „цялостно обновяване“…Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава“, се казва в становището на „Софияплан“. Дадените препоръки се фокусират върху намесите в екстериора и интериора на сградата, като на първо място е посочена необходимостта да се npepaбomu решението за енергоефективни мерки с топлоизолация отвътре за цялата сграда без демонтаж на съществуващите каменна фасадна облицовка и каменна художествено-пластична декорация.

Негативно е и становището и на дружество „Архитектурно наследство“ към САБ. „Подходът към един емблематичен обект на българската култура и архитектура е изначално погрешен. Необходимо е да се преосмисли наместа, като се подходи с принципите на опазване на оригиналния авторов замисъл, проект и реализация“, се съобщава в тяхното писмо.

През септември 2021 година стана ясно, че при задаващите се ремонтни дейности варовикът по сградата ще бъде заменен с пресован ламинат. За това алармираха от гражданската организация „Спаси София“. Поради тази причина първият конкурс за избор на компания, която да ремонтира театъра бе прекратен. Преди няколко седмици обаче Столична община възобнови процедурата, която е на стойност 8,1 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти от заинтересованите компании е 24 януари.

Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото на 2020 г. от Столичния общински съвет по предложение на зам.кмета по културата Мирослав Боршош. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. Сградата на театър „София“ е проектирана през 1970 г. и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *