Шест компании в надпревара за поръчка от 47 млн. лв. за изграждане на метростанцията между „Люлин“ и „Обеля“

г. Автор
метростанция Люлин-обеля

Шест са компаниите, които се впускат в надпревара за изграждане на метростанцията между „Люлин“ и „Обеля“

В първите дни на 2023 г. оператора на подземната железница „Метрополитен“ обяви търг за изграждане на нова метростанция между столичните квартали „Люлин“ и „Обеля“. В състезанието за нейното изграждане се включват шест строителни компании.

Стойността на поръчката за инженеринг е 47 млн. лв. без ДДС, като средствата са осигурени от бюджета на Столична община и европрограма „Транспортна свързаност“ (2021-2027).

Поръчката включва изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на метростанция до ж.п. гара Обеля на линията София – Кюстендил с тунелна връзка с метродепо Обеля. Трасето на метрото започва от съществуващ глух коловоз в метродепо Обеля.

По трасето ще бъдат изградени покрит наземен участък, покрита рампа с три типа конструкция, тунел по отрит способ и тунел по „Милански“ метод. Метростанцията осъществява връзка с жп линията София – Кюстендил и връзка между първи и втори метродиаметър.

Същинското строителство на метростанцията се състои в преустройството на съществуващ двуколовозов тунел и изграждане на нови подходи към нея. Метростанцията ще бъде подземна, стоманобетонна, с островен перон. Разделена е на секции с различна технология на изпълнение. По проект са предвидени три входа със стълбищни рамена, ескалатори и асансьори и един авариен изход.

За извършване на всички дейности са подадени шест оферти от „Геострой“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Обонато Билд“ ЕООД, „Трейс Груп Холд“ АД, „Монолит София“ АД и „БС Конструкция“ АД.

В района на новата метростанция ще бъде изградена и нова железопътна гара, както и автогара.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *