Що е то жилищно хакерство и има ли почва у нас!

г. Автор
жилищно хакерство

House Hacking – един от съвременните начини да генерираш доходи чрез инвестиция в имоти.

Образно казано означава да закупиш многофамилен имот, да живееш в част от него, а другата част да отдаваш под наем. По този начин наемателите покриват ипотеката или поне по-голяма част от нея, а собственикът в същото време живее в имота и не му се налага да притежава друга къща или апартамент.

Този вид жилищно хакерство прилича на добре познатата практика при наемане на квартира и хазяйката живее на същия или друг етаж. Но има разлика, при House Hacking още при закупуването на имота, собственикът инвестира, за да отдаде част от него под наем, докато при първата посочена практика, обикновено се случва, когато собствениците остареят и си докарват по този начин допълнителен доход.

Този вид доход стана особено популярен след Ковид пандемията, когато хората загубиха бизнесите си и търсеха начин за докарване на доходи. Интернет пространството се напълни с обяви за недвижими имоти под наем на атрактивни цени, а медиите обявиха наемодателите за жилищни хакери, някой от които натрупаха сериозни финансови активи.

Проучване показва, че закупуването на жилище, с цел неговото отдаване под наем, не е съвсем нова идея. Различните платформи и социални мрежи правят идеята да изглежда такава, тъй като съвсем безплатно и само с един клик имаме достъп до различни блогове и канали, които ни предоставят пълен набор от информация за имотите, дори виртуални разходки в тях.

В България, ситуацията с жилищното хакерство е по-различно, отколкото в Америка. Да, тук по-малко хора купуват жилище с идеята да го отдават под наем, но има хора, които правят видеа, рекламират и така отдават под наем своите имоти.

Макар и по – бавно, процесите в България, в който и да е пазарен сегмент, са силно повлияни от Америка. Така, че съвсем скоро, можем да очакваме изграждането на цял нов бранд за реклама на жилищни имоти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *